[vc_row type=”full_width_background” bg_color=”#ffffff” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” top_padding=”40″ bottom_padding=”40″ overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″][vc_column_text]Opvoedende figuren en kinderen kunnen verstrikt raken in een gevoel van wederzijdse negatieve bekrachtiging. Autoritaire noch anti-autoritaire opvoedingssystemen blijken een goede oplossing te bieden voor escalerend gedrag van kinderen en jongeren. Kunnen ouders en opvoeders gevoelens van hulpeloosheid en onmacht hanteren en overwinnen zonder bestraffend en autoritair te worden?
NA en NVR gaan over weerstand bieden aan problematisch gedrag mede vanuit een ondersteunend netwerk – en dit zonder enige vorm van agressiviteit – en over het opnemen van verantwoordelijkheid. Duidelijkheid en transparantie, een open dialoog, gerichte aandacht maar vooral morele, existentiële en reële aanwezigheid zijn de basiselementen van de NA/NVR benadering. NA/NVR brengen de vereenvoudiging die nodig is om ouders en andere opvoedende figuren een kompas aan te bieden met duidelijke richtingen.

De concepten NA en NVR werden door Haim Omer geïntroduceerd en ontwikkeld. Geïnspireerd door de geweldloze strijd van Gandhi en Martin Luther King, hun koppige weerstand tegen onderdrukking, uitsluiting en onrechtvaardigheid, bracht hij deze concepten in praktijk binnen de geestelijke gezondheidszorg, jeugdwelzijn, onderwijs…

NA en NVR zijn basisconcepten, attitudes, “a state of mind” die verschillende pedagogische en therapeutische paradigma’s (systemisch, sociaal interactioneel) verbinden en oriënteren.

Onderzoek naar problematisch gedrag bij kinderen en jongeren concentreert zich op oorzakelijkheid, diagnostiek en behandeling. Zeer weinig wordt gezocht naar wat de meest efficiënte tussenkomst is op het ogenblijk dat de dreiging het grootst is.

De boodschap van Haim Omer -dat iedereen kan veranderen en dat geweld contraproductief is, wordt via NA/NVR in de praktijk gebracht en biedt extra mogelijkheden.

Kinderen, jongeren, ouders en opvoeders worden samen aangesproken om escalaties die verregaande gevolgen kunnen hebben te voorkomen.

Ondanks de duidelijke positieve impact van de NA/NVR concepten blijft er veel nood aan verder onderzoek wat betreft onder andere mogelijke toepassingen ervan en het effect op lange termijn.

Er blijft veel werk voor de komende jaren….[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]